fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
 - 
Vogelrapporten
 - 
Laatste nieuws
 - 
Voorstelling van de telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Laatste nieuws :
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Laatste nieuws van de telposten

Toon:
<
1
2
3
4
5
>
Aantal/pagina :
aantal : 45
Mission Migration - vrijdag, 10. september 2010

Bijenetertrek op volle gang - een Groene Bijeneter over de roc de Conilhac

Dit is de tijd om in Zuid-Frankrijk Bijenetertrek waar te nemen. De belangrijkste telposten voor de soort zijn de roc de Conilhac / Gruissan-Narbonne (5605 ex.), het fort de la Revère (2396 ex.) en de vallei van la Cerdagne-Eyne (2173 ex.). 9 september was een topdag voor Bijeneters met 985 exemplaren over de roc de Conilhac. Ook de ongebruikelijke waarneming van 38 exemplaren in Frans-Lotharingen is vermeldenswaardig, meer precies op 5 september over de colline de Sion in het zuiden van het departement Meurthe-et-Moselle.

Bijeneters zweven regelmatig op trek. Hoewel de zweefvlucht regelmatig voorkomt bij grotere soorten is deze vliegmethode ongebruikelijk voor kleine vogelsoorten zoals Bijeters. Zij verbruiken hierbij even weinig energie als in zit! 

Op 8 september werd een Groene Bijeneter gemeld over de roc de Conilhac. Dit is een nieuwe soort voor migraction.net, een grote zeldzaamheid in vergelijking met de 88 242 Bijeneters in de databank sinds het begin van de Franse tellingen. Als de determinatie aanvaard word door het Franse homologatiecomité (CHN) dan betreft dit het 8e geval voor Frankrijk. Het is niet geweten tot welke ondersoort(en) Groene Bijeneters in Frankrijk behoren: de Noordwestafrikaanse ondersoort chrysocercus en/of de Aziatische nominaatvorm.

 

 
Bron : Marek Szczepanek - Wikipédia / ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Andance - maandag, 11. januari 2010

Opvallende Sneeuwtrek in de Rhônevallei

Uit verschillende plaatsen in Frankrijk komen berichten van sneeuwtrek. Meestal gaat het om losse waarnemingen buiten de klassieke telposten. Enkele opvallende telgegevens komen van de trektelpost van Andance (Ardèche) in de Rhônevallei. Daar vlogen op 5 januari 2010 niet minder dan 32400 Veldleeuwerikken langs op 1h20. Waarschijnlijk zijn er daar die dag meer dan 100000 gepasseerd. Op 11 januari werden 13350 Veldleeuwerikken geteld tussen 9h15 en 15h15. De dagpiek viel tussen 13h00 en 14h00 (4000 exemplaren). Met 14 Blauwe Kiekendieven en 52 Stormmeeuwen sneuvelden toen ook twee dagrecords voor Andance. Drie Smellekens en een vrouwtje Rouwkwik waren ook leuke waarnemingen op een dag met 30 soorten.

 

 
ingevoerd door Vincent Palomares, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - vrijdag, 6. november 2009

Twee Lepelaars geschoten

Otto Overdijk van Natuurmonumenten meldt ons twee geschoten Lepelaars. Met zijn toestemming nemen we het verhaal over van de website: http://www.natuurmonumenten.nl/content/lepelaar-harrie-neergeschoten-in-frankrijk

Lepelaar Harrie neergeschoten in Frankrijk

Lepelaar Harrie neergeschoten in Frankrijk

Een Franse jager heeft donderdag 5 november de door Natuurmonumenten gezenderde lepelaar Harrie neergeschoten. De lepelaar was onderweg naar het overwinteringgebied in Mauritanië.

Diezelfde dag werd ook een andere lepelaar bij een Frans vogelasiel binnengebracht. De vogel was door een schot hagel geraakt en had een gebroken ondersnavel. De dierenarts heeft het dier moeten afmaken. Jaarlijks worden naar schatting veertig lepelaars in Frankrijk neergeschoten. Dat is 1% van de Nederlandse populatie. In Nederland zijn lepelaars zeldzaam en bedreigd.
 

Geschokt

Beheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten reageert geschokt. “Twee meldingen op dezelfde dag. Helaas is dat geen uitzondering. Ik heb lepelaar Harrie deze zomer zelf geringd en met een zender uitgerust. Wij doen in Nederland onze stinkende best om ervoor te zorgen dat deze vogelsoort kan overleven. Het doet pijn dat een Franse jager hem tijdens de trek naar het zuiden afknalt.” De reis van lepelaar Harrie eindigde bij Duinkerken. Dit abrupte einde is goed te zien op deze website waar de trekroute van de gezenderde lepelaars te volgen is. Harrie was op slag dood. De zender is bij een lokale vogelaar gebracht, die vervolgens contact opnam met vogelringer Overdijk.
 

Onderzoek

Natuurmonumenten doet samen met onder andere de Werkgroep Lepelaar al jaren onderzoek naar de lepelaar. Jonge lepelaars worden gezenderd voordat ze vliegvlug zijn. Natuurmonumenten rust sinds twee jaar een aantal lepelaars uit met kleine GPS-zendertjes.”Door het ringen en zenderen van de lepelaars weten we dat jacht, en dan met namen in Frankrijk, nog steeds de grootste niet-natuurlijke doodsoorzaak is van trekkende lepelaars. Aanvaringen door lepelaars met hoogspanningskabels is de tweede doodsoorzaak.
 

Zeldzame vogel

Lepelaars zijn zeldzaam en bedreigd in Nederland. Ze zijn een tijd lang bijna uit ons land verdwenen. Vanaf eind jaren ’80 nemen hun aantallen weer toe. Onlangs meldde Natuurmonumenten een succes: na dertig jaar komen er weer broedende lepelaars voor in de Nieuwkoopse Plassen. De doorslaggevende factor die aan de basis van de terugkeer van deze vogel ligt is de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van grote aaneengesloten natuurgebieden.
 

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annet Les, persvoorlichter Natuurmonumenten via 06-54295248

  • Otto Overdijk, beheerder Natuurmonumenten via 06-54295236
     
 

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - maandag, 2. november 2009

18943

is het aantal roofvogels dat in oktober 2009 ingevoerd werd op migraction.net, verspreid over 26 soorten. Rode Wouw scoorde het hoogste aantal meldingen met 8496 exemplaren, gevolgd door Buizerd (4726 ex.) en Sperwer (2973 ex.).

Een snelle vergelijking met oktober vorig jaar toont aanzienlijk minder Rode Wouwen (11333 in 2008) en vooral een sterke daling van het aantal Buizerds op trek - in 2008 de talrijkste roofvogel op de Franse telposten met 15486 exemplaren. Het verschil is verwaarloosbaar voor Sperwer (2998 in 2008). Oktober 2009 toont nogmaals aan dat Buizerds minder zuidelijk trekken door de opwarming van het klimaat. De Franse gegevens komen goed overeen met een laat vertrek van Buizerds uit Scandinavië. Het belangrijke aandeel van Rode Wouw in de Franse aantallen is dan weer verklaarbaar door een aanzienlijk aantal telposten die van Europees belang zijn voor de doortrek van deze soort (Franse Pyreneeën, Creste, enz.).

Na de top drie volgen Torenvalk (1285), Bruine Kiekendief (230), Smelleken (208), Slangenarend (167) en Blauwe Kiekendief(153). Ten minste twee van deze soorten waren duidelijk talrijker op doortrek in 2008: Blauwe Kiekendief met 465 exemplaren en Torenvalk met 2196 exemplaren.  

We eindigen met een lijstje zeldzame waarnemingen in oktober 2009: Sakervalk (26/10 te Creste), 2 Eleonora's Valken (2 en 5/10 te Fort de la Revère), 1 Roodpootvalk (3/10 te Fort de la Revère), 1 Grijze Wouw (30/10 te Lindux), 1 Steppekiekendief (16/10 te Fort de la Revère) en 1 Arendbuizerd (8/10 bij la Queue-du-Rat). Het gaat hier doorgaans om beoordeelsoorten.  

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - maandag, 19. oktober 2009

Vogeltrek over Frankrijk in oktober

Oktober is een interessante maand voor de vogeltrek. De soorten die het talrijkst gemeld werden op migraction.net tussen 1 en 18 oktober zijn Vink (356 562 ex. - 33,8%) en Houtduif (238 446 ex. - 22,6%). Merk evenwel op dat een groot aantal duiven niet op soort gedetermineerd werden (11,2% van alle getelde vogels betreft ongedetermineerde duiven - 117 782 ex.). Een aantal cijfers die in het oog springen zijn 289 Vale Pijlstormvogels, 6641 Rode Wouwen, 16437 Rotganzen en 33258 Kraanvogels.  

Er werden op de telposten enkele zeldzame soorten opgemerkt: 1 Zwarte Rotgans te Cap Gris-Nez (11/10), 1 Steppekiekendief te Fort de la Revère (16/10), 1 Arendbuizerd te Pagny-sur-Meuse (8/10), 1 Roodpootvalk te Fort de la Revère (3/10), 1 Siberische Boompieper te Carolles (15/10), 5 Grote Piepers en 1 Bosgors te Cap Ferret (13/10).

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - donderdag, 17. september 2009

Vroege Grote Piepers

Te Carolles, langs de baai van de Mont-Saint-Michel, werden tot nu toe 9 Grote Piepers opgemerkt. Dit opmerkelijke aantal op één telpost is heel bijzonder voor een soort die doorgaans pas na 21 september doortrekt. Op 12 september vlogen 5 exemplaren langs, op 13 september waren er 2 op trek en op 15 september pleisterenden 2 exemplaren. In heel Nederland werden in die periode een 4-tal Grote Piepers gemeld en in België waren er geen waarnemingen. In 1992, een jaar met een influx van de soort, werden langs de Belgische kust op 13 september 3 Grote Piepers gezien. Zijn dergelijke vroege waarnemingen het voorteken van een influx? Waarom werden zij niet noordelijker opgemerkt? Determinatie van Grote Pieper, Duinpieper en Mongoolse Pieper is niet altijd eenvoudig. Waarnemers in Vlaanderen en in Nederland: kijk uit!

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - donderdag, 10. september 2009

Goed jaar voor Bijeneters

De beste plek in Frankrijk om Bijeneters op najaarstrek waar te nemen is Fort de la Revère. Deze telpost ligt in een schilderachtige omgeving in de buurt van Monaco en de Italiaanse grens. De kleurrijke Bijeneters trekken in een korte periode door (met een opmerkelijke piek in de eerste week van september).  De hoofdmoot is de afgelopen dagen gepasseerd en de teller staat voorlopig op 5185 exemplaren.

Zie: www.migraction.net/index.php

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - dinsdag, 25. augustus 2009

Bijzondere waarnemingen in augustus

Verrassend was de waarneming van 2 Grote Trappen over de Col van Organbidexka op 5/8. Het gaat om de eerste waarneming van Grote Trap op Migraction. Een Grijze Wouw vloog langs Flavignac op 23/8. Gruissan trok vooral de aandacht met valken. Meerdere Roodpootvalken trokken over de roc de Conilhac (Gruissan-Narbonne): 1 op 30/7 en 2/8, 1 op 10/8 en 3 op 18/8). Daar vloog op 2/8 ook een Lannervalk over. Heel bijzonder was de melding van een Sakervalk van Hongaarse afkomst, voorzien van een satellietzender. Deze vloog over Gruissan op 30/7 (maar onstnapte helaas aan de aandacht van de veldwaarnemers). Ook Eleonora's Valken werden daar af en toe opgemerkt. Over Gruissan trokken ook nog eens 17 Zwarte Ibissen op 18/8. Een ongedetermineerde jager (Kleine of Middelste) vloog over Creste, langs de uitgedoofde vulkanen van de Auvergne op 24/8.

Wespendieven scoren vrij goed met t.e.m. 25/8: 2636 te Lindux, 1829 te Organbidexka, 519 te Baracuchet, 499 over Les Conches, enz.). Ook Zwarte Wouwen zijn talrijk (tot 25/8 29789 over Organbidexka, 7586 te Lindux, 6411 te Creste, 1041 over la Queue du Rat, enz.).

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - vrijdag, 14. augustus 2009

Migraction ook in het Spaans

Vanaf vandaag is de website Migraction ook in het Spaans beschikbaar. Het gaat voorlopig om een vereenvoudigde versie. Een aantal vertalingen ontbreken nog (zoals de voorstelling van de telposten).  

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - donderdag, 30. juli 2009

Binnenkort op Migraction: de trekpiek van Zwarte Wouw

De trekpiek van Zwarte Wouw in de Pyreneeën valt gemiddeld tijdens de eerste decade van augustus. Meer dan 13000 Zwarte Wouwen vlogen in juli over de col van Organbidexka. Het aantal Zwarte Wouwen vertoont een stijgende trend zodat de doortrek dit jaar wel eens bijzonder spectaculair zou kunnen zijn.

Foto's: www.migraction.net/index.php

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
<
1
2
3
4
5
>
Aantal/pagina :
aantal : 45
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024