fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Falaises de Carolles - Carolles, Manche (50)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/cabane_Vauban-5596.JPG
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Carolles2-5968-4034.JPG
Alle foto's
De telpost
 
Aan de westkant van het granietplateau van Vire werpen de kliffen van Carolles zich in zee en bewaken de noordoostzijde van de baai van de Mont-Saint-Michel. De merkwaardige riffen die bij laag tij boven de waterlijn uitsteken zijn het werk van Honingraatwormen (Sabellaria alveolata). De kaap van Carolles rijst 60 meter boven zeeniveau en heeft glooiende hellingen, begroeid met gaspeldoorn, brem, heide en sleedoorn. Beschutte valleien op de top van het plateau zijn bebost. Het reservaat van Carolles werd in 1989 door de Groupe Ornithologique Normand (GONm) opgericht na een schriftelijke overeenkomst met de eigenaars. Een prehistorische wal met dichte begroeiing vormt de zuidgrens van het gebied. De rest wordt als een natuurlijke vesting door water omgeven, enerzijds door de zee en anderzijds door de vallei van de Lude. Het Conservatoire du Littoral koopt geleidelijk percelen aan binnen de perimeter van het reservaat. Die worden gezamenlijk met de GONm beheerd via een overeenkomst met het Syndicat Mixte des Espaces Littoraux (SyMEL). Het reservaat van 18 ha omvat zowel heidegebied en bos als intensieve en extensieve landbouwgebieden. Het heeft drie hoofddoelstellingen :
  • Trektellingen
  • Ringwerk 
  • Vogelvriendelijk natuurbeheer
Historiek van de tellingen
 
Sinds het begin van de jaren 1980 werd najaarstrek over Carolles opgemerkt. De zangvogeltrek wordt bestudeerd sinds 1985. Een overzichtsartikel (1985-1997) werd in Le Cormoran gepubliceerd (Beaufils, 2002). Sindsdien heeft de GONm jaarrapporten opgesteld. Een artikel vergelijkt de vroegere trektellingen met die na 2000 (Provost, 2007). Het reservaat valt onder de verantwoordelijkheid van een vrijwillige conservator. Vanaf het begin wenst de GONm een uitdrukkelijke aanwezigheid in het veld om de trektellingen te garanderen. Hiervoor werd aanvankelijk beroep gedaan op gewetensbezwaarden. Tegenwoordig wordt een teller betaald. Heel wat vrijwilligers staan de hoofdteller bij. Sinds het eind van de zomer van 2005 wordt voornamelijk in september-oktober geringd, in het kader van het project "halte migratoire" (pleisterplaatsen). 
 
Ornithologisch belang, emblematische soorten
 
Vogelaars bezoeken de "falaises de Carolles" sinds de jaren 1960. Het gebied staat bekend als een broedplaats voor Raaf (t.e.m. 1997) en Provençaalse Grasmus. In het kleinschalige landbouwgebied nabij de rotskust is Cirlgors algemener dan Geelgors. Tussen eind augustus en eind november worden hier jaarlijks een half miljoen vogels geteld die tot meer dan 100 soorten behoren. De talrijkste soort is de Vink (goed voor 400 000 exemplaren per jaar). Enkele schaarse soorten worden met enige regelmaat opgemerkt (Duinpieper, Ortolaan, Draaihals,...). Iedere herfst trekken hier enkele honderden Boomleeuweriken over. Sommige jaren worden gekenmerkt door invasiegasten (Appelvink, Kruisbek, mezen). Ieder najaar wordt er wel een zeldzame soort opgemerkt (Grote Pieper, Roodkeelpieper, loofzangers...). Voor de kust bevindt zich een belangrijk ruigebied (10 000 exemplaren) en overwinteringsgebied van Zwarte Zee-eend. Ook voor andere zeevogels is de baai van belang (Vale Pijlstormvogel, alkachtigen, meeuwen). Er worden geregeld Zeehonden en Dolfijnen gezien. 
 
Carolles heeft een rijke biodiversiteit met 480 plantensoorten, 348 dag- en nachtvlinders, en niet minder dan 30 soorten sprinkhanen en krekels (waaronder Zadelsprinkhaan Ephippiger ephippiger en Boomkrekel Oecanthus pellucens).

Trekverloop
 
De GONm ontvangt jaarlijks waarnemers die hier de trek komen volgen, van eind augustus tot midden november. Er wordt dagelijks geteld van zonsopkomst tot in het midden van de voormiddag. Op vraag wordt ook uitleg gegegeven over tellingen en de vogelherkenning. Het laatste oktoberweekend organiseert de GONm « les migrateurs de la Saint Michel », een combinatie van waarnemingen, tentoonstellingen, voordrachten en begeleide wandelingen.  

Bezoekers
 
Tussen eind augustus en midden november : onthaal, trektellingen en overnachtingsmogelijkheden.
 
Toegang
 
Carolles bevindt zich langs de kustweg tussen Avranches en Granville, aan de noordkust van de baai van de Mont-Saint-Michel. Neem ten zuiden van het dorp van Carolles de richting van cabane Vauban. De weg leidt naar een parkeerplaats in de buurt van de telpost. Een kustwacht stond in de "cabane Vauban" op uitkijk om een eventuele invasie van Engelsen te signaleren. Vauban zelf bezocht de verdedingswerken van de Mont-Saint-Michel en die van Granville in 1699 maar heeft Carolles wellicht nooit bezocht.  
 
Overnachting
 
Overnachting (bungalows, kampeertenten, joerten) is mogelijk voor waarnemers. Dit kan geregeld worden via Maison de l'Oiseau Migrateur, in het dorp. Daarnaast zijn er nog andere logeermogelijkheden (gîtes, kamers, hotels).
 
Contact

Groupe Ornithologique Normand / Maison de l'Oiseau Migrateur
33 bis rue de la poste 50740 Carolles
02 33 49 65 88 / maisondeloiseaumigrateur@orange.fr
Siège social de Caen : 02 31 43 52 56

 
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024