fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Creste - Creste, Puy-de-Dôme (63)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Creste1-9662.jpg
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Creste2-4699.jpg
Alle foto's
Natuurlijke omgeving van de telpost
 
De telpost van Creste, in de gelijknamige gemeente, ligt 25 km ten zuidwesten van Clermont-Ferrand, in het hartje van het Pays des Couzes, een streek met graniet- en basaltplateaus doorsneden met diepe valleien. De telpost ligt 850 m hoog en bevindt zich op een basaltplateau dat van oost naar west loopt. Van hieruit is er een schitterend panorama over het Massif du Sancy (met de Puy de Sancy, 1885 m), de keten van de "Puys" - uitgedoofde vulkanen (Puy-de-Dôme, 1465 m), de vallei van de Allier (Issoire, 370 m), de Monts du Forez (Pierre-sur-Haute, 1634 m) en de uitlopers van de Cézallier (Leiranoux, 1252 m).
 
De oude middeleeuwse site domineert de valleien van les Couzes (Couze Pavin en du Valbeleix in het zuiden, Couze Chambon in het noorden), oost-west georienteerd. Couze is een woord uit het Auvergnat, de taal van de Auvergne. Het betekent bergstroom. Trekvogels komen via de vallei van de Allier en de vlakte van la Limagne en volgen deze valleien om het gebergte ten zuidwesten van de Puy-de-Dôme over te steken.
 
Het Pays des Couzes wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan natuurlijke biotopen met een rijke biodiversiteit. Het gebied ligt enigszins beschut aan de oostkant van een bergstreek waardoor het microklimaat geschikt is voor een aantal meridionale soorten. De telpost maakt deel uit van ZPS (Zone de Protection SpécialePays des Couzes en het Natura 2000 netwerk.
 
De telpost is omgeven door bocage, al dan niet gemengde bergloofbossen, droge hellingen, rotsachtige gebieden en kliffen. De regio is rijk aan roofvogels. Niet minder dan 23 verschillende soorten werden opgetekend (waaronder 18 vanaf de telpost), waaronder 13 broedvogelsoorten! Slangenarend is een kenmerkende soort voor Creste met een 15-tal broedparen in de omgeving. We nemen de soort vrijwel dagelijks in uitstekende omstandigheden waar. Andere interessante broedvogelsoorten zijn Rode Wouw, Havik en Slechtvalk. Ook voor andere soorten heeft deze streek heel wat te bieden. Verschillende koppels Oehoe broeden in de buurt, Nachtzwaluw, zes spechtensoorten (Zwarte, Groene, Grijskop-, Grote en Kleine Bonte Specht, Draaihals). Daarnaast is er een goede broedpopulatie Boomleeuwerik, Grauwe Klauwier en Ortolaan.
 
Historiek
 
Trektellingen worden uitsluitend in het najaar verricht. Tijdens het voorjaar is de trek minder intens. We tellen vanaf 2000, vroeger in hoofdzaak gedurende enkele oktoberweekends, naargelang de beschikbaarheid van de tellers. De kennis van de doortrek op deze veelbelovende telpost is dus nog altijd fragmentair. Omwille van de interessante roofvogeltrek, werd de waarnemersdruk vanaf augustus 2008 opgedreven.
 
Ornithologisch belang
 
Tot dusver werden 100 soorten genoteerd, waarvan 70 overtrekkend. De telpost is in de eerste plaats geschikt voor de observatie van roofvogels. De laatste jaren neemt Zwarte Wouw de eerste plaats in (van eind juli tot midden augustus) met een totaal van 7084 exemplaren in 2010. Dit record werd in 2011 verbroken. Ook Rode Wouw scoort hoge aantallen. Tijdens simultaantellingen in de regio werd het belang van de telpost duidelijk. Tijdens goede trekdagen kunnen meer dan 200 Rode Wouwen per dag gezien worden : 230 op 12 oktober 2002, 376 op 16 oktober 2004, 341 op 9 oktober 2005 en 226 op 16 oktober 2005... Andere talrijke doortrekkers zijn Aalscholver, Buizerd, Houtduif, Veldleeuwerik, Vink, zie onderstaande tabel)… Kraanvogeltrek is in sommige najaren opvallend.
 
Soorten
Dagrecord
Datum
Aalscholver
293
17/10/2005
Zwarte Wouw
473
05/08/2008
Rode Wouw
376
16/10/2005
Sperwer
18
10/10/2004
Buizerd
125
18/10/2003
Torenvalk
23
10/10/2004
Houtduif
14 969
18/10/2004
Veldleeuwerik
2 115
18/10/2004
Vink
3 321
20/10/2002
Recordaantallen voor de voornaamste soorten
 
Regionale zeldzaamheden of minder verwachte soorten worden ook wel eens op trek opgemerkt: Grauwe Gans, Lepelaar, Bergeend, Zilverplevier, Rosse Grutto, Roodpootvalk, jager spec., Grote Bonte Specht, Duinpieper, Tapuit, Rotskruiper, Kleine Vliegenvanger ... en zelfs een vrijwel zekere Sakervalk (niet aanvaard door de CHN vanwege de problematiek van valkeniershybriden).
 
Onthaal
 
Er is geen permanentie maar waarnemers bezoeken de telpost regelmatig in hun vrije tijd. In 2011 werd aan gemotiveerde trektellers gratis logement aangeboden bij bewoners (contacteer hiervoor Thomas Bernard). Inkopen zijn mogelijk in Besse of Champeix. Er is een bakker in Saurier.
 
Routebeschrijving
 
Neem vanuit Clermont-Ferrand de A75 in de richting van Montpellier, verlaat de snelweg via afrit 6 (Besse / Champeix / Saint-Nectaire – D978). Volg vanuit Champeix de richting van Besse over 12 km (eerst D996, daarna D978) tot het dorp La Bataille. Sla links af op de D623 richting Creste.
Neem vanuit Issoire de D26 in de richting van Besse. Sla 2 km na Saurier rechts af (D146 in de richting van La Bataille) en vervolgens de D623 in de richting van Creste.
Er zijn enkele parkeerplaatsen bij de ingang van het dorp. Volg daarna het bord "chapelle" via een breed met gras begroeid pad dat via een haarspeldbocht naar de kapel leidt. Ga via het ijzeren hek binnen in de ommuurde tuin van de kapel. Neem dan links van de kapel het voetpad dat langs de rotsen loopt via een nauwe met klimop begroeide doorgang. Neem enkele meters verder, net voorbij een groot rotsblok op de grond het zigzaggende pad naar boven en wandel zo naar de ruïnes van de uitkijktoren op de bergtop. Er resten slechts enkele muren van dit bouwwerk. De telpost is een platgetreden plaats nabij de hoogst gelegen muur.
 
Contact
 
Contacteer voor inlichtingen of waarnemingen op de telpost Thomas Bernard mailto:tbernard1@club-internet.fr of Matthieu Bernard mailto:bernard.n@club-internet.fr
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024