fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Roquecezière - Laval-Roquecezière, Aveyron (12)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/ROQUECEZIERE_1-CMAUREL-LPO_Tarn-4417.jpg
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/ROQUECEZIERE_2-CMAUREL-LPO_Tarn-1330.jpg
Alle foto's

Natuurlijke omgeving van de telpost

De telpost van Roquecezière bevindt zich in het noordwesten van de Monts de Lacaune, op de grens tussen de departementen van de Aveyron (in het noorden) en de Tarn (in het zuiden en westen).
 
De 900 meter hoge bergkam biedt een fraai uitzicht over de beboste valleien en agrarische landschappen in het zuiden van de Aveyron, de pieken van de Monts de Lacaune en de plateaus van de Grands Causses. Bij mooi weer zien we de Zwarte Bergen (Montagne Noire) en de Pyreneeën aan de zuidwestelijke einder ; de Aubrac en de Monts du Cantal zijn zichtbaar in het noorden en het massief van l’Aigoual rijst op in het noordoosten.
 
Een bergrug domineert de vallei van de Rance en de vlakte van de Rougier de Camarès (in het zuiden van de Aveyron) en vormt een hindernis voor trekvogels die komen aangevlogen over het laagland van de Aveyron. Het reliëf en de gunstige ligging zorgen voor goede waarnemingsomstandigheden dankzij factoren als stuwing en thermiek.    
 
De beste waarnemingspunten bevinden zich ter hoogte van het Mariabeeld dat uitkijkt over het dorp van Roquecezière en op de rotsen een paar honderd meter ten zuidoosten hiervan (zendmast, Roc de Peyronnenc).
 
Historiek van de telpost
 
Vanaf de ontdekking van de telpost in 1990 volgde tot en met 2005 een periode met onregelmatige tellingen op vrijwillige basis met als zwaartepunt de maanden augustus en september. Sinds 2006 wordt er tussen 20 augustus en 10 september dagelijks geteld door werknemers en vrijwilligers van de LPO-afdelingen Tarn en Aveyron, met de steun van het regionaal natuurpark van de Haut-Languedoc en de Grands-Causses en de gemeente Laval-Roquecezière. De tellingen leveren gegevens op  over de doortrek en bieden aan de bezoekers de kans om kennis te maken met de vogeltrek. Het uitzichtpunt van de « Vierge de Roquecezière » is een toeristische trekpleister.
 
Ornithologisch belang, emblematische soorten
 
De bergkammen van Roquecezière zijn voor roofvogels op najaarstrek de beste plek in de Aveyron en de Tarn.
 
Sinds 2006 worden jaarlijks 2000 à 3000 roofvogels geteld tussen 20 augustus en 10 september. Het gaat hoofdzakelijk om Zwarte Wouwen en Wespendieven. De meeste roofvogelsoorten die regelmatig in Frankrijk voorkomen worden ook hier opgemerkt, zoals Bruine Kiekendief, Sperwer, Rode Wouw, Visarend of Boomvalk. Beide ooievaars worden regelmatig in kleine aantallen waargenomen (vooral Zwarte Ooievaars). Zelfs Eleonora’s Valk wordt hier jaarlijks opgemerkt.
 
Het leeuwendeel van de waarnemingen betreft Wespendief (1300 à 2800 exemplaren in 2006-2008). De  « rush » wordt meestal tussen 25 augustus en de eerste septemberdagen vastgesteld met tot duizend exemplaren per dag (27 augustus 2006).
De doortrek van Zwarte Wouw (200 à 1200 exemplaren) wordt onderschat omdat de tellingen slechts beginnen na de doortrekpiek in augustus.
 
Later op het seizoen, van oktober tot begin november, trekken duizenden zangvogels (vinkachtigen) en Houtduiven over. Hierover zijn slechts fragmentarische telgegevens beschikbaar.  
 
Naast de doortrekkers worden ook geregeld plaatselijke Blauwe en Grauwe Kiekendieven, Slangenarenden, Slechtvalken, Raven, Grauwe Klauwieren en Geelgorzen gezien.  
Bij warm weer verschijnen regelmatig Vale Gieren en Monniksgieren. Het betreft doorgaans voedselvluchten vanuit de kolonie van de Grands-Causses (Aveyron-Lozère) in vogelvlucht op amper 60 km. Ook zwervende Steenarenden duiken af en toe op.
 
De beste weersomstandigheden vinden we terug bij zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwest met gedeeltelijke bewolking. De eerste opklaringen na een onweersperiode van meerdere dagen zijn doorgaans interessant en kunnen stuwtrek opleveren. Een “vent d’autan” (zuiden tot zuidwesten-wind) is minder geschikt voor roofvogeltrek. Zangvogels en duiven blijken minder gevoelig voor die windrichting.
 
In het algemeen is de doortrek van « zwevers » (roofvogels en ooievaars) intenser tijdens de warme uren, vanaf het midden van de voormiddag tot het begin van de namiddag. In het midden van de namiddag is er vaak een zwak moment, gevolgd door hogere aantallen naar het einde van de dag toe. Een en ander hangt af van thermiek.
 
Duiven en zanvogels worden vooral in het begin van de voormiddag gezien (vanaf zonsopkomst tot de middag).
 
Onthaal van bezoekers
 
Waarnemers van de LPO-afdelingen Tarn en Aveyron tellen dagelijks van 20 augustus t.e.m. 10 september (de piekperiode voor roofvogeltrek) op de rots aan het Mariabeeld boven het dorp van Roquecezière.
 
De verschillende telposten zijn vrij toegankelijk (Vierge, Peyronnenc…).
 
Toegang
 
Het dorp van Roquecezière bevindt zich in de buurt van de RD607, halfweg (15 km) tussen Lacaune (in het zuidoosten) en Saint-Sernin-sur-Rance (in het noorden).
 
Eten en overnachten
 
Aan de voet van « rocher de la Vierge » (rots met Mariabeeld) :
Restaurant « Le César » -12380 Roquecezière – Tel. : 05 65 99 61 98.
 
De verschillende Offices de Tourisme kunnen tips geven over logeermogelijkheden : 
- Saint-Sernin-sur-Rance (12380) : 05 65 99 29 13.
- Lacaune-les-Bains (81230) : 05 63 37 04 98.
 
Contact
 
LPO AVEYRON
10, rue des Coquelicots
12850 ONET-LE-CHATEAU
Telefoon : 05 65 42 94 48.
E-mail : mailto:aveyron@lpo.fr
 

LPO TARN
Place de la mairie – BP 20027
81290 LABRUGUIERE
Telefoon : 05 63 73 08 38.
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024