fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
 - 
Vogelrapporten
 - 
Laatste nieuws
 - 
Voorstelling van de telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Laatste nieuws :
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Laatste nieuws van de telposten

Toon:
pagina :
 
<
1
2
3
4
5
>
 
Aantal/pagina :
aantal : 45
Mission Migration - vrijdag 27 februari 2009

Zoektip 2: Waar ligt Organbidexka?

De meeste vogelaars hebben wel van Organbidexka gehoord. Organbidexka is een symbool van verzet tegen overdreven jacht. Het is ook een telpost met een zeer nauwkeurig waarnemingsprotocol en een unieke tijdreeks met een schat aan gegevens over vogeltrek. Die kunnen op Migraction door iedereen geraadpleegd worden.

Op de homepage van Migraction staat een kaart van Frankrijk. Wanneer je met de muis over de stippen gaat, dan verschijnen de namen van alle telposten. In het uiterste zuidwesten van Frankrijk zie je drie blauwe stippen (dat betekent dat op die telposten enkel in het najaar geteld wordt): van west naar oost, Col de Lizarrieta, Redoute de Lindux en Col d'Organbidexka.

Klik nu op Organbidexka. Onder de titel "telpost" vind je een korte beschrijving in het Nederlands met enkele foto's. De "iglo" van Organbidexka heeft een satellietverbinding met Migraction. Waarnemingen worden de dag zelf ingevoerd. Onder "grafieken" kun je de gegevens van Organbidexka bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld "alle jaren" kiest en soort "Zwarte Wouw", dan verschijnt een hele reeks grafieken. Daar kun je onder meer zien dat er in 1981 1406 Zwarte Wouwen over Organbidexka trokken, tegenover 33194 in 2007!

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - vrijdag 27 februari 2009

Zoektip 1: Wanneer trekken Bijeneters door in Frankrijk?

In Migraction kan elke bezoeker (ook zonder paswoord) opzoeken wanneer een bepaalde soort in Frankrijk doortrekt (nauwkeurig uitgedrukt in percentage van het totaal aantal doortrekkers) en hoeveel dagen de trek gemiddeld duurt.

Bijvoorbeeld: "Wanneer trekken Bijeneters door in Frankrijk?"

Kies:

1. "Jaaroverzicht" (in de grijsblauwe kolom links, onder het donkerblauwe balkje "Databank" en "Waarnemingen")

2. "Toon alle telposten" (bovenaan in de lijst met de telposten)

3. "Alle jaren" (bovenaan in de lijst met de jaren)

4. Soort: "Bijeneter"

Een doorgedreven interactieve analyse met tal van bijkomende mogelijkheden is beschikbaar voor trektellers die een actieve bijdrage aan deze databank leveren (met login en paswoord).

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Pierre-Aiguille - vrijdag 27 februari 2009

Roze Pelikaan trekt door Frankrijk

De Roze Pelikaan die in LLeida overwinterd heeft en daarna in Aiguamolls de L'Empordà, Catalonië, werd waargenomen, trekt door Frankrijk:

25 februari: Pierre-Aiguille, Crozes-Hermitage (Drôme) op trek met 80 Ooievaars

25/26 februari: Clérieux (Drôme) overnacht op pyloon, in het gezelschap van 24 Ooievaars.

26/27 februari: Chalamont (Ain) overnacht in Les Dombes.

De vogel gedraagt zich als een Ooievaar.

 

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Pierre-Aiguille - woensdag 25 februari 2009

Roze Pelikaan terug in Frankrijk

De Roze Pelikaan, die voor het laatst gemeld werd te Aiguamolls de L'Empordà (Catalonië) op 12 februari, werd vandaag gezien te Pierre-Aiguille (Drôme). Daar werden ook twee Sneeuwvinken opgemerkt.

 

 

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Col de l'Escrinet - dinsdag 24 februari 2009

Col de l'Escrinet is een afgelegen telpost zonder moderne communicatiemiddelen. De eerste resultaten van deze telpost in 2009 hebben intussen de beschaafde wereld bereikt en kunnen op Migraction bekeken worden. De laatste dagen is er flinke doortrek van Veldleeuwerikken, Spreeuwen, Rietgorzen en Kruisbekken. De eerste Ooievaar werd opgemerkt op 7 februari. Op 21 februari trokken 172 Buizerds over. De duiventrek komt stilaan op gang. Tot nu toe wordt er niet geschoten. In de afgelopen jaren werd voorjaarsjacht er door de plaatselijke politici oogluikend toegestaan. Dit jaar komt er normaal gezien een einde aan die tolerantie. Collectif L'Escrinet blijft waakzaam en zal verslag uitbrengen over eventuele wantoestanden. Dit jaar wordt er t.e.m. 31 mei geteld (met Marie-Laure Hermans en Rolland Dallard). Bezoekers zijn hartelijk welkom. Binnenkort zullen duizenden zangvogels overtrekken (meer dan 22 000 Vinken op 14 maart 2008) en roofvogels kunnen hier vaak van zeer nabij bekeken worden. Er worden jaarlijks 120 vogelsoorten gezien op de col.  

De waarnemingen bevinden zich hier:

www.migraction.net/index.php

Philippe Descollonge

 

 
ingevoerd door Permanents LPO Rhône-Alpes, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - dinsdag 17 februari 2009

Slaapplaatstellingen wijzen op een opvallende doortrek van Rode Wouwen in de Auvergne 

Op 14 februari bezochten minimum 50 Rode Wouwen een slaapplaats in Sugères - Isserteaux (63 = departement Puy-de-Dôme, Auvergne). Dat weekend sliepen 97 Rode Wouwen op de slaapplaats van Miremont (63). Daar overwinterden 38 Rode Wouwen. Op 16 februari telde de slaapplaats van Madic (63) 132 Rode Wouwen (48 midden januari, 35 begin februari). Doortrekkers doen de aantallen op de slaapplaatsen in de Auvergne sterk toenemen.  Het zou interessant zijn om een simultaantelling in die regio uit te voeren. Vermoedelijk verblijven in de doortrekperiode 2000 à 2500 Rode Wouwen in de Auvergne. Source: Obs Auvergne.

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - vrijdag 6 februari 2009

Sinds vandaag zijn ook alle beschrijvingen van de Franse telposten in het Nederlands beschikbaar. Klik op een willekeurige stip op de kaart van Frankrijk en kies vervolgens "Telpost".

Veel leesgenot en hopelijk tot ziens in het veld.

Wie Frans leest, zal ook geïnteresseerd zijn in onze nieuwsbrief: www.migraction.net/pdffiles/news/bul-migration4_rev5.pdf

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - donderdag 29 januari 2009
Teken de petitie tegen roofvogelvervolging in Oostenrijk!
 
 
In Niederösterreich worden Buizerds en Haviken vervolgd. De regering van Niederösterreich heeft recent een decreet goedgekeurd dat de jagers toelaat om 200 Buizerds en 40 Haviken te doden t.e.m. 31 januari. Aangezien de quota in de praktijk onmogelijk te controleren zijn, zet dit de sluizen open voor ongebreidelde roofvogelvervolging. De maatregel kan ook gevolgen hebben voor beschermde soorten als Sakervalk, Slechtvalk, Blauwe Kiekendief, Bruine Kiekendief, Sperwer, Rode Wouw en Ruigpootbuizerd komen allemaal in Niederösterreich voor. Er valt ook te vrezen voor Zeearend en Keizerarend.

Teken de petitie tegen roofvogelvervolging! Vraag om dit schandalige decreet onmiddellijk in te trekken en teken de petitie hier: : www.wwf.at/greifvogelpetition 

Zorg ervoor dat de Europese wetgeving die roofvogels bescherming verleent ook daadwerkelijk wordt toegepast in Oostenrijk.
 
 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - donderdag 29 januari 2009

Een filmpje over de Bruine Lijster in België met enkele leuke beelden:

http://www.natureltv.be/index.php?id=1046&from=MovieId

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
Mission Migration - dinsdag 20 januari 2009

Dagelijkse trektellingen op col de l'Escrinet gestart

Vanaf 19 januari t.e.m. 31 mei 2009 wordt er dagelijks geteld op col de l'Escrinet. De teller van dienst is Philippe Descollonges, bijgestaan door twee andere gesalarieerde tellers. In voorgaande jaren hebben vroege tellingen aangetoond dat heel wat lijsterachtigen de terugtrek beginnen van de derde decade van januari (van belang voor de sluiting van de jacht, die nu tot 20 februari duurt in Frankrijk).

Marie Paule de Thiersant (CORA)

 
ingevoerd door Gunter De Smet, Opgesteld door Anonyme
pagina :
 
<
1
2
3
4
5
>
 
Aantal/pagina :
aantal : 45
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2020