fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Les Conches - Ceyzériat, Ain (01)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Conches_Paysage_08-07_(1)-7406.JPG
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Les_ConchesPCrouzierBonnet-8045.jpg
Alle foto's

De telpost

De telpost draagt de naam "Les Conches" naar een kapel in de buurt maar ligt eigenlijk bij les Roches de Cuiron. Dit is 10 km ten oosten van Bourg-en-Bresse, in de uitlopers van de Revermont. De telpost ligt op de eerste bergrug tussen de vlakte van Bresse en de Jura, op 650 m hoogte. Je kunt hem gemakkelijk bereiken door de « route des Crêtes » vanuit Ceyzériat enkele km te volgen tot het opleidingscentrum voor bergbeklimmers. Neem daar de eerste weg naar rechts. Die leidt naar een zendmast. De waarnemers staan doorgaans aan de voet van de mast. De vrijwilligers zijn regelmatig aanwezig tussen eind augustus en midden november naar gelang de weersomstandigheden en hun beschikbaarheid. Het is misschien verrassend dat de telpost niet op een bergpas ligt (hoewel hij die van La Pérouse domineert). Het is in de eerste plaats een goed uitzichtpunt. Bij helder weer zie je toppen van de Alpen in het westen, de streek van Lyon in het zuiden en de monts du Beaujolais voorbij Bresse en Saône. 

Ornithologisch belang

Van hieruit zie je gemakkelijk vogels afkomen over de vlakte en vanuit de valleien van de Ain, Suran en Drom. Hier is geen "bottleneck" waardoor de aantallen roofvogels of andere soorten die zweven lager liggen dan in het uiterste oosten van het departement Ain, in de kloof van Fort l’Ecluse. Wij tellen hier niet meer dan 5000 roofvogels per jaar wat een relatief bescheiden aantal is. 

Dit is in de eerste plaats een interessante telpost voor zangvogeltrek. Voor bij lichte zuidenwind kunnen de waarnemingsomstandigheden uitstekend zijn. Tijdens de ochtenden van september en oktober is vaak een onhoudelijk stroom zangvogels. Soms komen de vogels op enkele meters van de waarnemers. Andere verplaatsen zich van struik tot struik in de Palmboompjes Buxus sempervirens rond een verlaten wei waar de vegetatie geleidelijk oprukt. De goede waarnemingsomstandigheden zijn leerrijk. Soms nemen wij meer dan een half miljoen zangvogels waar in een enkele herfst. Hoewel Vink systematisch de talrijkste soort is, zijn er toch opmerkelijke verschillen in de loop van het najaar. In het begin van het seizoen komen Ortolanen en Duinpiepers voor. Daarna volgen zwaluwen, grasmussen, loofzangers en lijsters. Dan overheersen de vinkachtigen, vaak in indrukwekkede aantallen. Op een enkele dag zien we soms meer dan duizend Boompiepers, Zanglijsters of Appelvinken. Typische bergsoorten zijn hier niet zeldzaam en de aangenaam verraste waarnemers kunnen hier soms Notenkrakers, Citroenkanaries of Rotskruipers zien.

Historiek

Sinds een 20-tal jaren trektellen vrijwilligers van het Centre Ornithologique Rhône-Alpes de l’Ain ( CORA AIN) in les Conches. Er is geen permanentie, noch een onthaalcentrum. Je kunt gewoon bij de waarnemers gaan staan die regelmatig de telpost bezoeken tussen eind augustus en midde november, doorgaans van zonsopkomst tot het begin van de namiddag.

Reisroute

De telpost kun ook te voet bereikt worden via Ceyzériat, maar het is een stijle beklimming ! Neem de D529 in Ceyzériat aangeduid met "Mont July". Neem voorbij het dorpje de "route forestière des Crêtes" tot de kapel van Notre-Dame des Conches. De telpost bevindt zich bij de "Roches de Cuiron" tussen het panoramisch uitkijkpunt en de radiomast.

Eten en verblijf

Je kunt in het dorp overnachten en 's zomers is er ook een camping open.
Mairie de Ceyzériat :04 74 25 09 09
Office du tourisme de Bourg-en-Bresse :04 74 22 27 76

Contact

Cora AIN, 

Place St Vincent de Paul,

01400 Châtillon-sur-Chalaronne

mailto:coraain@yahoo.fr

Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2021