fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Pointe de l'Aiguillon - Aiguillon-sur-Mer (L'), Vendée (85)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Pointe_Aiguillon_5-8529.jpg
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/LARTIGAU_Christophe_(56)-6599.jpg
Alle foto's

De telpost van pointe de l’Aiguillon bevindt zich langs de kust in het uiterste zuiden van de Vendée (85) op het grondgebied van l’Aiguillon-sur-Mer. De tellingen richten zich voornamelijk op zangvogeltrek in het najaar. Gemotiveerde vrijwilligers zijn welkom in het trektelkamp. Je hoeft geen ervaren teller te zijn (optisch materiaal kan zo nodig ter beschikking gesteld worden). Er wordt jaarlijks een telpostverantwoordelijke aangesteld. Die staat in voor het goede verloop van de tellingen. Ook kan hij of zij de minder ervaren tellers wegwijs maken in determinatie en teltechnieken. 

De telpost 

Pointe de l'Aiguillon is een lange landtong in een bijzonder mooie natuurlijke omgeving. De telpost ligt in het zuiden van departement en vertoont een merkwaardige geografie. De landtong werd gevormd onder invloed van rivierstroming (Lay) en oceaanstroming. Het meest nabijgelegen punt is pointe Saint-Clément, in Charente in het zuiden van de baai van l'Aiguillon. We bevinden ons centraal in het natuurreservaat van baie de l’Aiguillon, een gebied van internationaal belang voor vogels. Duizenden watervogels foerageren dagelijks op de slikplaten bij laag tij. De duinengordel is een beschermd gebied (Arrêté Préfectoral de Protection de Biotope, APPB).

Historiek

De bijzondere trektelpost wordt opgemerkt in 1987, door enkele vrijwilligers, waaronder C. GONIN en L. GRILLET. In 1993 beslist de Groupe Ornithologique Vendéen, LPO Vendée sinds 1995, om iedere herfst een vaste trektelpost te bemannen. Sindsdien zijn er nauwkeurige, dagelijkse tellingen.

Ornithologisch belang, emblematische soorten 

Jaarlijks worden gemiddeld 400 000 trekvogels geteld. Tijdens de telperiode tellen wij gemiddeld 70 tot 80 soorten waardoor Pointe de l'Aiguillon van nationaal belang is voor de najaarstrek van zangvogels. Regelmatige trektellingen zijn altijd een goede gelegenheid om je kennis van vluchtroepjes te verbeteren of op peil te houden. Acht soorten trekken in bijzondere aantallen door: Putter, Kneu, Rietgors, Graspieper, Gele Kwikstaart, Boerenzwaluw, Veldleeuwerik en Vink.

Kalender

Het trektelkamp is van 1 september t.e.m. 30 november. Wij staan vanaf zonsopkomst op dit strand. 's Ochtends wordt er uitsluitend geteld. Wij onderbreken de telling meestal rond 13h00. De namiddag is vrij. Sommigen nemen deel aan tellingen in de wijde omgeving. Wij onderzoeken een 15-al gebieden op minder dan 30 km van onze logeerplaats. Dat levert ieder jaar interessante waarnemingen op. Tijdens het weekend, wanneer de omstandigheden het toelaten, organizeren wij een observatieplaats voor het grote publiek waar we iedereen die het wenst kennis laten maken met de vogels van baai. Wij hebben verrekijkers en telescopen ter beschikking en beantwoorden eventuele vragen.  


Bezoekers

Wij onthalen vrijwilligers van 1 september t.e.m. 30 november. Sinds kort heeft de gemeente van l'Aiguillon ons een huisje ter beschikkig gesteld met 5 kamers (12 vrijwilligers). Het bevindt zich bij het onthaal van camping des Dunes, op minder dan 2 km van de telpost (we gaan er elke ochtend te voet naartoe).  
Er is geen minimumduur voor de reservaties. Je kunt er 3 dagen, 3 weken of 3 maanden blijven. Voor een beginnende vogelkijker is een week een minimum om de beginselen onder de knie te krijgen. We vragen aan iedere vrijwilliger een bijdrage in de kosten van 7 euro per dag (6 euro als je langer dan 3 weken blijft).  

De werking van het kamp is op basis van gemeenschapsleven. Ieder wordt verondersteld om mee te werken aan de dagtaken (invoer van gegevens, schoonmaak van het gebouw, keuken (koken, afwas, ...).  

Routebeschrijving

De telpost is zeer eenvoudig te vinden met de auto. Vanuit l’Aiguillon-sur-Mer hoef je enkel de richting pointe de l'Aiguillon te volgen. De dijk is 8 km lang. Er loopt slechts 1 weg langs de kust. Er is dus geen vergissing mogelijk.  Het is een doodlopende weg met een parking aan het eind. Daarna neem je een klein paadje naar het zuiden. Je zult ons vinden op het strand. We zijn gemakkelijk herkenbaar met verrekijkers en telescopen. Als je geen eigen vervoer hebt, dan kunnen we je ook oppikken aan het station van Luçon (85).

Contact

Voor alle inlichtingen kun je terecht bij LPO Vendée, afdeling "sud Vendée" :
Website : vendee.lpo.fr ; interactieve databank (Vendée): faune-vendee.org
Adres : LPO sud Vendée
Le Grand Mothais
85450 CHAMPAGNE-LES-MARAIS
Tel.: 02-51-56-78-80
Mail : aurelie.guegnard@lpo.fr

Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2019