fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
La Cerdagne - Eyne - Eyne, Pyrénées-Orientales (66)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/20087857851-6433.jpg
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/eynee_(1)-4364.jpg
Alle foto's

Plaats

Gemeente : Eyne
Departement : Pyrénées-Orientales, 66
GPS (WGS84) : Lengtegraad : 02°05’09’’ E / Breedtegraad : 42°29’09’’ N.
Hoogte : ongeveer 1621 m.
Bescherming
  • In het hartje van het Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën
  • In de buurt van het natuurreservaat van de Vallei van Eyne
  • ZICO in de buurt van ZPS « Puigmal-Caranca », « Capcir-Carlit-Campcardos » en het «massief van  Madres-Coronat »
  • ZNIEFF van type I en II
Natuurlijke omgeving van de telpost 
 
Dit aangenaam landschap bestaat uit een plateau met een afwisseling van weilanden, akkers, heide, Bergdennenbos Pinus uncinata (waaronder het domaniaal woud van Cami Ramader), en waterlopen met berken en populieren langs de oevers (zoals het kanaal van Eyne).
De Cerdagne ligt midden in het Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën, omgeven door bergketens. Met zijn enorme soortenrijkdom en niet minder dan drie Natura 2000-gebieden oefent de streek een grote aantrekkingskracht uit op natuurliefhebbers. De telpost van de Col de la Perche (Eyne) is van bijzonder belang voor de najaarstrek over de Pyreneeën. Zijn geografische ligging, langs een uitstekende trekcorridor doorheen de Pyreneeën, is uniek. Twee valleien geven uit op Eyne. Enerzijds is er de vallei van de Aude (noord-zuid) en anderzijds die van la Têt (noordoost-zuidwest). De vogels die op najaarstrek uit beide valleien komen, banen zich een weg tussen de ketens van de Carlit (2921 m) en die van de Canigou (2784 m) en de Puigmal (2910). De meeste trekvogels mijden hoge bergketens. Eyne vormt dan ook de belangrijkste « bottleneck » in de oostelijke Pyreneeën. De telpost ligt in de buurt van de vallei van de Eyne, die al meerdere eeuwen een grote faam geniet onder botanisten omwille van zeldzame en endemische planten. Bezoekers kunnen vanaf de Col de la Perche bergen, bossen en open landschap verkennen. Die zijn pleister- en broedgebieden van tal van interessante vogelsoorten.
Historiek van de telpost
Het project TRANSPYR, gestart in 1981, had als doelstelling om de vogeltrek over de Pyreneeën te volgen en tellen. Deze bergketen vormt de belangrijkste hindernis voor de Straat van Gibraltar. Hoewel de meeste telposten van dit netwerk in de Westelijke Pyreneeëen liggen, hebben de onderzoekers ook het belang ingezien van telposten in de Oostelijke Pyreneëen. Met name voor roofvogels is dit deel van de Pyreneeën bijzonder interessant in juli-oktober.  
Vanaf 1986 t.e.m. 1990 maakte de telpost van Eyne deel uit van de TRANSPYR met regelmatige tellingen van juli t.e.m. oktober. Deze tellingen worden nu verdergezet door de GOR en CERCA Nature met de steun van het Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën.
Ornithologisch belang, emblematische soorten
La Cerdagne ligt op een van de belangrijkste najaarstrekroutes in Europa.  Ieder najaar vliegen ruim 15 000 à 20 000 ooievaars en roofvogels over de valleien van la Têt en de Aude : Ooievaars, Zwarte Ooievaars, Zwarte en Rode Wouwen, Sperwers, kiekendieven (4 soorten), valken, Visarenden maar vooral Wespendieven (goed voor meer dan 70% van alle roofvogels die hier geteld worden, tussen 11000 en 15000 exemplaren) en Slangenarenden (met uitzonderlijke resultaten voor laatstgenoemde soort : meer dan 1000 Slangenarenden kunnen hier op een seizoen waargenomen worden – hierdoor is Eyne de belangrijkste telpost voor deze soort in Frankrijk en de tweede in Europa, na Gibraltar). Eyne is ook bijzonder omwille van de talrijke Bijeneters, Gele Kwikstaarten, zwaluwen en Gierzwaluwen.
Naast de trekvogels heeft de Cerdagne ook tal van broedvogels : Lammergier, Aasgier, Vale Gier, Steenarend, Dwergarend, Alpensneeuwhoen, Patrijzen van de ondersoort hispaniensis, Morinelplevier, enz.  In de weilanden zijn Grauwe Klauwieren, Zuidelijke Klapeksters, Paapjes en Kwartels een regelmatige verschijning.
Bereikbaarheid

Met de auto: rijd vanuit Prades tot Mont-Louis en neem vervolgens de richting van Saillagouse. Links afslaan naar Eyne. Twee telposten zijn mogelijk (zie kaart). Die overheersen de valley (op meer dan 1600 m hoogt) en bevinden zich op ongeveer 2 km van het dorp van Eyne, langs de D29.
Met de trein: een adembenemende spoorlijn (« train jaune ») verbindt Villefranche-de-Conflent met Bolquère-Eyne ! Parkeer de auto aan het station van Villefranche en neem de « gele trein » tot Bolquère-Eyne. De afstand tot de telposten is helaas vrij groot.  

Overnachting
De Cerdagne trekt ‘s zomers heel wat bergtoeristen aan. Het is dan ook geen enkel probleem om hotels en campings te vinden. Natuurliefhebbers zijn er van harte welkom.
Contact

Groupe Ornithologique du Roussillon, mailto:gor2@wanadoo.fr
 
Telefoon : 04 68 51 20 01

Yves Dubois Groupe Ornithologique du Roussillon, mailto:pypiou66@orange.fr
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024