fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Colline de Sion - Saxon-Sion, Meurthe-et-Moselle (54)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Sion2-9835.jpg
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Sion1-1125.jpg
Alle foto's

Natuurlijke omgeving van de telpost 

De trektelpost van de heuvel van Sion ligt in de vlakte van de Santois, 30 km ten zuiden van Nancy. Hij overheerst de volledige vlakte en biedt een uitzonderlijk panorama over 360°. Bij goede zichtbaarheid zijn de Vogezen te zien. De geïsoleerde heuvel oefent aantrekkingskracht uit op trekvogels. Tijdens de najaarstrek passeren de meeste doortrekkers via een beboste doorgang die van noord naar zuid loopt. Zangvogels zoeken er beschutting voor de wind. Stijgwinden zijn dan weer interessant voor roofvogels. Voorbij de telpost zetten de trekvogels hun route in zuid/zuidwestelijke richting verder. Door het trechtereffect en de geringe vlieghoogte zijn de waarnemingsomstandigheden goed. De aantallen wisselen naargelang windkracht en –richting.
 
Historiek van de tellingen
  
Vogelaars uit de Lorraine-streek hadden al eerder goede aantallen trekvogels opgemerkt bij la colline de Sion. Nauwkeurige tellingen ontbreken evenwel. Tijdens het najaar van 2009 werden hier meer dan 80 000 vogels geteld. Er is veel belangstelling om in Frans-Lotharingen een trektelkamp in het leven te roepen. Gedurende de komende twee à drie jaar worden meerdere telposten uitgetest met de hoop om hieruit een keuze te maken voor een meerjarige trektelstudie. In 2010 verricht Lorraine Association Nature voor het eerst een voorjaarstelling in de Lorraine. Het kamp ligt op een van de voornaamste trekroutes in de regio. Wij hopen op die manier een lacune in te vullen in het Franse trektelnetwerk. Het waarnemingsprotocol berust op dat van de Pyreneeën en de Gironde (Transpyr). Hierdoor wordt het mogelijk om resultaten onderling te vergelijken. Gedurende 2,5 maanden volgen meerdere trektellers (minimum 2) de najaarstrek van zonsopkomst tot 15h00 GMT.
 
Ornithologisch belang
 
De toekomst zal uitwijzen wat het ornithologisch belang van de telpost is. Tijdens het najaar van 2009 hebben we in ieder geval mooie aantallen Zwarte en Rode Wouwen, Wespendieven en Gierzwaluwen geteld. Ook in het voorjaar hopen wij op goede aantallen roofvogels en zangvogels.
 
Onthaal van bezoekers
 
In het voorjaar wordt er elk weekend geteld, van eind februari tot midden mei. Bezoekers zijn welkom en wij zorgen voor onthaal tijdens de teluren. Aangezien dit een testjaar is, zullen wij wellicht van tijd tot tijd andere locaties bezoeken om de optimale plek te vinden. Wanneer u ons in het veld wenst te ontmoeten, raden wij dan ook aan om de verantwoordelijke voor het telkamp zo mogelijk vooraf van uw komst te verwittigen zodat wij u zo goed mogelijk kunnen ontvangen.
 
Reisroute
 
Het trektelkamp van la colline de Sion est goed bereikbaar vanuit Nancy :
- Neem de autosnelweg A330.
- Neem vervolgens de N57/E 23
- Neem de afrit ter hoogte van de D913 in de richting van Vézelise
- Rij door Ceintrey en volg de D50D naar Praye
- Rij door Praye en neem de D58 naar Chaouilley
- Rij door Chaouilley en volg de D53 naar Vaudémont
Rij door Vaudémont tot u een kegelvormig monument ziet.
Hier is de telpost, ter hoogte van het monument Maurice Barrès (schrijver en nationalist, 1862-1923).
 
Eten en logeren
 
Wie graag wat meer comfort heeft, kan terecht in het Sauvoy Restaurant (2,74 km), 1 rue Notre Dame, 54 330 SAXION SION, Tel. 03 83 52 39 98. Dit restaurant is alle dagen over de middag open. Website: www.sauvoy.com
Er is nog een restaurant in de buurt : Auberge de la Tour (restaurant). 1, rue de l’Eglise, 54330 VAUDEMONT. Tel. 03 83 25 17 96.
 
Inlichtingen en contact
 
LOrraine Association Nature (LOANA)
Tel. : 06 27 04 91 13 en 06 22 87 61 39
 
HIRRUS (ringkamp op colline de Sion): http://association.hirrus.over-blog.com/
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2019