fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:

De beschrijving van de telpost is overgenomen uit het boek La France à tire-d'aile (2005) met de toestemming van de auteurs, Philippe J. Dubois & Elise Rousseau, en de uitgever Delachaux et Niestlé, Enkele andere Franstalige werken over vogeltrek vindt u hier : www.migraction.net/index.php .   

De natuurlijke omgeving van de telpost
 
De col du Soulor ligt in het departement Hautes-Pyrénées, aan de oostgrens van de Pyrénées-Atlantiques en aan het einde van een brede vallei (Argèles). Op een hoogte van 1474 meter geniet de telpost van een wijds uitzicht over 360 graden. De vegetatie betaat uit bergweiden met verspreide jeneverbesstruiken en een ondergroei van bosbes aan de bovengrens van het bergwoud. Bergpieken van meer dan 2500 meter hoogte (Gabizos) overheersen de col, het leefgebied van tal van hooggebergtesoorten. Een recente aanplanting van naaldbomen bevindt zicht op de zuidflank, op 1400 meter hoogte.  
 
Historiek van de tellingen
 
Er zijn najaarstrektellingen vanaf het einde van de jaren 1980 met roofvogels en ooievaars als doelsoorten. Ter hoogte van de col hebben de vogels twee mogelijkheden om verder te trekken. De eerste route volgte een zuidwestelijke richting doorheen de bovenvallei van Ossau (stroomopwaarts van Eaux-Chaudes) en vervolgens via de col des Moines naar Spanje. De tweede trekroute loopt naar het zuiden naar de bovenvallei van Arrens en Spanje via de col van la Peyre-Saint-Martin (2000 m). De bijzondere ligging van de telpost, in de hoge middenketen van de Pyreneeën, maakt hem bijzonder interessant om waar te nemen hoe tal van vogels deze natuurlijke hindernis nemen. Ten oosten van hier komen trekvogels op een aanzienlijke hoogte voor (meer dan 3000 m bij de col du Tourmalet) en ze zoeken niet noodzakelijk een lagere doorgang op.
 
 
Ornithologisch belang, emblematische soorten
 
De telpost is interessant voor ooievaars en roofvogels. Talrijke doortrekkers zijn Zwarte Wouw (maximum 24569) en Rode Wouw (maximum 1211), Wespendief (maximum 2808), Slangenarend (80 à 90 exemplaren) en Zwarte Ooievaar (circa 100  exemplaren). Er is ook goede doortrek van Sperwers (tot 188), Dwergarenden (tot 41) en Ooievaars (tot 74). De meeste klassieke zangvogelsoorten komen ook hier op doortrek voor met oktober als topmaand, met name Gierzwaluw (enkele duizenden), Veldleeuwerik (enkelingen), Boomleeuwerik, Boerenzwaluw, Huiszwaluw (ten minste een duizendtal), Graspieper (enkele honderden) en Vink (enkele honderden). Alpengierzwaluw, Ortolaan, Orpheusspotvogel, Nachtegaal, Provençaalse Grasmus, Grasmus, Bonte Vliegenvanger, Hop en Zomertortel zijn enkele andere soorten die hier vanaf midden juli regelmatig in klein aantal waargenomen worden. Zeldzame soorten zijn onder meer Morinelplevier, Iberische Keizerarend, Grijze Wouw, Eleonora’s Valk, Kleine Jager en … Jan-van-gent! De col du Soulor is een uitstekende plaats om de grote roofvogels van de Pyreneeën te zien : Lammergier, Vale Gier, Aasgier en Steenarend. De plaatselijke ondersoort van Patrijs, Rode Rotslijster, Alpenkraai, Alpenkauw en Kruisbek broeden hier naast de alomtegenwoordige Tapuiten en Waterpiepers. Langs het kleine lac de Soum (1500 m) broeden meerdere koppels Waterhoen, Dodaars en Waterral. In de hogere delen van de Gabizos komen Alpensneeuwhoen, Sneeuwvink, Alpenheggenmus en Rotskruiper voor.  
 
Trekkalender
 
Door de ligging van de col, aan de bovengrens van een dicht bergwoud, op het kruispunt van drie valleien, kan een potdichte mist wel eens hardnekkig blijven hangen. Dit is het voornaamste nadeel van de telpost.  Anderzijds beschermt de centrale ligging in de Pyreneeën de telpost tegen sterke wind (zelfs in oktober). De thermometer is wispelturig zoals in de meeste bergstreken. Er valt wel eens sneeuw begin augustus, met frisse temperaturen midden augustus (10°C) of verrassend warm weer in september (30°C). Wanneer de hemel opentrekt na een mistige periode, dan kan plotseling stuwtrek voorkomen met bijvoorbeeld 114 Zwarte Ooievaars eind september na een plotselinge opklaring.
 
Bezoekers
 
Er is geen permanentie op de telpost. De aanwezigheid van tellers hangt af van hun beschikbaarheid.
 
Bereikbaarheid
 
Vanuit de vallei van Ossau : neem in Laruns de D 918 naar de col d’Aubisque en dan naar de col du Soulor. Vanuit Lourdes : volg de vallei van Argelès, en daarna de richting van Arrens via de  D 104 en naar de col du Soulor langs de D 918. Vanuit Nay : neem de vallei van de Ouzoum via Asson, Arthez-d’Asson (D 126), Ferrières en Arbéost om de col te bereiken. Zoek ter plaatse een uitzichtpunt over de drie valleien. De meeste vogels vliegen van het oosten naar het westen.  
 
Eten en overnachten
 
Er is zijn campings en hotels in Arrens, aan de voet van de col, en in Argelès-Gazost, op een twintigtal km van de telpost. Er zijn restaurants op de col.  
 
Contact
 
Groupe Ornithologique des Pyrénées et de l’Adour (GOPA), MJC du Laü, 81 avenue du Loup, 64000 Pau. De GOPA is geïnteresseerd in alle waarnemingen op de telpost. De vereniging is niet telefonisch bereikbaar maar heeft e-mail : gopa_sudouest@yahoo.fr en een website: gopa64.free.fr
Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024