fr
de
it
en
es
nl
 Bezoeker Anoniem 
Homepage
Databank
 - 
Voorstelling databank
 - 
Overeenkomst
  Waarnemingen
    - 
Jaaroverzicht
  Galerijen
    - 
Alle foto's
  Gebruiksstatistieken
Telposten
Bronnen en links
Mission Migration
Onze partners
Pointe de Grave - Verdon-sur-Mer (Le), Gironde (33)
Telpost
Grafieken
Nieuws
Jaarrapporten
Voorstelling van de telposten

Toon:
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/pdeg1-4801.jpg
https://cdnfiles2.biolovision.net/www.migraction.net/pdffiles/news/small/Tbois1-9438.jpg
Alle foto's

Steekkaart

Plaats :
Gemeente: Le Verdon-sur-Mer (Gironde, 33)
GPS (WGS84) : 45° 34' 16" N / 1° 3' 46" W
h
oogte : ca. 4 m

Beschermingsstatus :
Eigendom van het Ministerie van Defensie
Domaniaal kustbos in de omgeving
ZICO (Zone d'Importance Communautaire pour les Oiseaux)
Natura 2000

Habitat :
Kustduin. Dit is zeer kwetsbaar gebied. De zandduinen zijn zeer gevoelig voor wind- en watererosie. We vragen dan ook aan de bezoekers om de reglementering te respecteren en op de paden te blijven. Een bescherming van de begroeiing is de beste garantie voor het voortbestaan van dit gebied.

Natuurlijke omgeving van de telpost

Pointe de Grave is de noordpunt van het schiereiland van de Médoc, tussen Bordeaux en de Atlantische Oceaan. De telpost ligt aan de monding van het estuarium van de Gironde, tegenover de stad Royan. Dankzij deze ligging is het een uitgelezen trektelpost. Vooral tijdens het voorjaar is er een duidelijk trechtereffect. Vogels die de kust volgen en die langs de landzijde van het estuarium vliegen, ontmoeten elkaar boven de telpost. Daarna steken zij de riviermonding over in de richting van Charente-Maritime. De beste omstandigheden zijn mooi weer met een licht briesje uit het noordoosten maar we hadden zelfs piekdagen met regenweer. Bezoekers van Pointe de Grave kunnen ook de duinen in de omgeving verkennen, de bossen en de moerassen van de Nord-Médoc. Hier pleisteren en broeden heel wat bijzondere vogelsoorten. 

Ornithologische belang, emblematische soorten

La Pointe de Grave is onder meer bekend voor roofvogels (3 kiekendieven, valken, Wespendief, Zwarte Wouw,...), Zomertortels, zwaluwen en Gierzwaluw, Wielewaal. Zeevogeltrek is ook mogelijk. De plaatselijke Slangenarend brengt regelmatig een bezoekje in mei. De Médoc, en Pointe de Grave in het bijzonder was lange tijd het tafereel van schandelijke voorjaarsjacht op Zomertortel in mei.  De aanwezigheidspolitiek van natuurbeschermers en niet-aflatende protesten hebben die stroperij zeer sterk doen afnemen. Het is nu heel wat aangenamer om Pointe de Grave te bezoeken. 

Historiek

De LPO (afdeling Aquitaine LPO Aquitaine) doet tellingen aan Pointe de Grave sinds 1984. De tellingen werden lange tijd gesteund door SEPANSO en Organbidexka Col Libre. Het telkamp begint ieder jaar in midden maart (soms begin april) tot begin mei. Meerdere tellers tellen dagelijks, van zonsopkomst tot zonsondergang. Het waarnemingsprotocol volgt dat van de cols in Baskenland (Transpyr) en is één van de meest nauwkeurige in Europa. Tegenwoordig worden de trektellingen verzorgd door LPO Aquitaine met financiële steun van volgende partners: Conseil Général de la Gironde, Conseil Régional d'Aquitaine, Fondation "Nature et Découvertes" en Diren.

Routebeschrijving

Pointe de Grave is gemakkelijk te vinden: 
- Met de auto hoef je enkele de aanwijzigen te volgen naar "bac de Royan" (veerpont) en de weg nog enkele honderden meters na het einde te volgen.   
- Met trein en bus verzorgt 
SNCF dagelijks meerdere verbindingen vanuit Bordeaux via Lesparre. 
- Met de ferry vanuit Royan (
zie de uurregeling): Pointe de Grave is te voet te bereiken op enkele minuten van Verdon. (La Pointe de Grave is wellicht de enige trektelpost in Frankrijk die met de ferry te bereiken is).  

Er is onthaal van bezoekers wanneer er geteld wordt. Daarnaast zijn er meerdere excursies en lezingen voorzien door de LPO Aquitaine met de steun van Conseil Général de la Gironde (
programma
 downloaden).

Tijdens de zomer trekt de Médoc heel wat toeristen aan. Er zijn dan ook heel wat logeermogelijkheden (hotels, campings, enz.) in de omgeving.

Contact

LPO Aquitaine (Bègles) : 05 56 91 33 81 -  website - Databank natuur - mail
Office du tourisme du Verdon : 05 56 09 61 78 - website -
Conseil Général de la Gironde : 05 56 99 33 33 - 
website

Observatoire Régional de la Migration des Oiseaux- LPO aquitaine-Organbidexka Col Libre, Erdoia 64120 LUXE-SUMBERRAUTE mailto:jeanpaulurcun.lpo@neuf.fr

Visionature
VisioNature est un outil développé avec la collaboration du réseau LPO. Grâce aux technologies Internet, débutants, amateurs et professionnels naturalistes, peuvent partager en temps réel leur découverte et ainsi améliorer la connaissance et la protection de la faune

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2019